BOOT TEXEL

Boot naar Texel

Vaartijden met vetrek en aankomst tijden van de boot naar Texel

De eerstvolgende boot naar Texel vertrekt om: 06:30

Informatie over de boot naar Den Helder

Informatie over de boot overtocht naar Den Helder

Informatie over schepen en tickets​

Koop tickets online, voorkom lang wachten bij de boot

Bekijk het actuele weer op Texel

Bekijk het actuele weer en weersverwachting van Texel

Neem de Boot naar Texel!

Je vakantie begint op de boot naar Texel, even uitwaaien en tot rust komen na een lange reis, je vakantie kan beginnen. De overtocht naar Texel duurt in totaal 30 minuten, inclusief aanmeren en afmeren. Tijd genoeg om even naar de wc te gaan, te genieten van een lekker bakje koffie of Texels biertje en het unieke uitzicht op Den Helder en het eiland wat steeds dichterbij komt.

De boot naar Texel vertrekt op het halve uur. Van 6:30 uur tot 21:30 uur vertrekt er een schip om je over te brengen. In het hoogseizoen of in drukke weekenden moet er rekening worden gehouden met wat extra wachttijd. Ondanks extra afvaarten omdat er een extra schip wordt ingezet die op het hele uur vertrekt, zodat er 670 auto’s per uur over kunnen, kan het zijn dat je iets langer moet wachten. Bij extreme drukte is het een goed idee om dan Den Helder te verkennen of op de dijk te kijken hoe de boot aan komt varen. Als je eenmaal door de slagbomen of het Teso loket heen bent kan dit niet meer en sta je op het onderste of bovenste opstelterrein van de veerboot.

Indien je met het openbaar vervoer, fiets of scooter komt of de auto parkeert in Den Helder dan kom je direct aan bij het loket voor voetgangers of fietsers, en direct bij het café. Vanaf het bovenste opstelterrein valt ook genoeg te zien, zoals de schepen in de marine haven, het uitzicht op zee, de brug die omhoog staat als er geen boot ligt, en in de verte de boot die vanaf Texel aan komt varen. Beneden bij het cafetaria ‘bij de boot’  kun je alles krijgen van een bakje koffie tot een snack maar bestel optijd zodat je de boot niet mist. Ook zijn er beneden toiletten aanwezig, iets wat veel reizigers waarderen en geod gebruik van maken. Handig zijn de gratis Texelse krantjes vol met tips voor leuke restaurants winkels, bezienswaardigheden en activiteiten op Texel, neem deze vooral mee om in je accommodatie wat leuks uit te zoeken.

De schepen van Teso vertrekken (bijna) altijd optijd, en anders halen ze de verloren tijd onderweg weer in. Als je wilt reizen op de laatste boot, zorg dat je optijd bent. De boot wacht niet en de laatste boot vertrekt stipt om 21:30 uur.

Het kan zijn dat de getijden ongunstig zijn, er extreme storm is of bijvoorbeeld sprijngtij. Soms kan het schip dan niet aanmeren of juist afmeren. Dit kan de wachttijd vergroten maar de veerdienst houdt rekening met de reizigers en vaart dan vaak langer door met 2 schepen om alsnog iedereen over te brengen naar Texel zodat iedereen een geslaagde vakantie heeft op het eiland. Als je bij zo’n storm op het schip zit kan het een lange overtocht worden en heb je alle tijd om het schip te ontdekken. De schepen zijn hierop voorbereid en geschikt. Op de schepen merk je nauwelijks wat van sterke wind of hoge golven op zee.

Over de boot naar Texel:

  • De boot vaart iedere dag naar Texel vanaf 6:30 uur (op zondag een uur later) tot en met 21:30 uur.
  • Je kan Texel zien liggen vanaf de boot naar Texel.
  • Vanaf het schip is de marine haven en enkele schepen die er liggen goed te zien.
  • Als er 2 boten varen kom je halverwege je overtocht het andere schip tegen.
  • Roken op de veerboten is verboden.
  • Als er 2 boten varen vanwege drukte, vertrekt het extra schip op het hele uur naar Texel, dit wordt in de onder Texelaars ook wel de tussenboot genoemd.

Vaartijden boot naar Texel

Kies een datum om de afvaarten van de boot naar Texel van die dag te zien.
Buiten de reguliere afvaarten worden ook de extra afvaarten en wachttijden getoond.

Den Helder Texel

Live:
Op dit moment is er geen wachttijd

Vandaag extra afvaarten:
van 08:30 t/m 15:00 ieder half uur.

Hoe gaat de overtocht met de boot naar Texel?

Tijdens de overtocht kun je op het dek blijven bij je voertuig of gebruik maken van het verwarmde bovendek met restaurant, toiletten en verschillende leuke zitplaatsen met uitzicht op de zee. Er zijn op het bovendek ook speelplaatsen voor kinderen. Door de goede voorzieningen is het op het bovendek vaan gezellig druk met mensen die genieten van het mooie uitzicht of even buiten gaan uitwaaien. Op het bovendek is een uitgebreid restaurant waar van alles te krijgen is, van Texelse koek tot soep en broodjes en van koude of warme chocolademelk tot Texelse biertjes. Er zijn ook wat leuke Texel souvernirs te krijgen zoals sleutelhangers, kaartjes en knuffels.

Bij mooi weer of in de zomer is het heerlijk om buiten op het dakterras of balkon te zitten of te kijken op het voordek of achterdek, hier kun je heerlijk in de zon zitten en genieten van het mooie uitzicht. Op het voordek zie je het eiland dichterbij komen en kun je de boot zien aanmeren. Zodra de boot het eiland nadert wordt er omgeroepen en verzocht om weer naar je voertuig te gaan om optijd weg te kunnen rijden als de boot arriveert. Als je met het openbaar vervoer bent of lopend over gaat kun je op het bovendek blijven, er zijn links en rechts trappen om het schip te verlaten.

Overtocht met auto of motor

Bij aankomst met de auto bij de stoplichten naar de teso haven in Den Helder wordt je geleid over meerbaans weg waar je kan voorsorteren voor auto’s met online gekocht ticket en overig vervoer. Dit overig vervoer splits zich uiteindelijk weer op in lang vervoer zoals vrachtwagens, bussen, auto’s met caravan of campers op de linkerbanen en peronenauto’s aan de rechterzijde. Het voorsorteren gebeurd zodat personenauto’s zoveel mogelijk op het bovendek terecht komen, waar het minder hoog is en niet geschikt is voor hogere voertuigen. Aangekomen op het opstelterrein is het mogelijk om alsnog via een trap naar boven te gaan om van het uitzicht te genieten, of naar beneden te gaan naar cafetaria of toilet. Wanneer de boot arriveert wordt er omgeroepen in meerdere talen met het verzoek om terug te gaan naar de auto. Eerst wordt de boot gelost en rijden alle auto’s de boot af. Wanneer de boot leeg is en gevuld kan worden gaan slagbomen per twee open waardoor er  twee rijen auto’s tegelijk de boot oprijden. Zet de auto op de boot zo dicht mogelijk op je voorganger, laat zo min mogelijk ruimte over. Zo kunnen we meer auto’s mee met het schip. Het is mogelijk om in de auto te blijven, op de autodekken zijn ook toiletten aanwezig. Zowel aan de linker als rechterzijde zijn trappen en een lift om naar het bovendek te gaan. Onthoud goed waar de auto staat zodat je hem altijd kan terugvinden. Zet bij het verlaten van je auto het alarm uit. De kans is heel groot dat deze afgaat doordat de het schip beweegt. Wanneer er wordt omgeroepen om naar je voertuig terug te gaan is het slim om terug te gaan naar het autodek omdat het even kan duren voor je er bent en je auto hebt teruggevonden. Wanneer de veerboot aanmeert en de deuren op het schip open gaan wordt met een stoplicht aangegeven wanneer je de boot mag afrijden en je vakantie op Texel kan beginnen.

Overtocht met fiets of scooter

Het inchecken met fiets of scooter gebeurd bij hetzelfde loket als dat lopend een ticket wordt gekocht. Vervolgens kan de fiets of scooter alvast worden neergezet voor de poort en brug naar het fietsendek. Zodra de boot aanmeert is het slim heel even te wachten met de boot opgaan omdat het kan dat er een fietser van de andere kant komt. Vervolgens kun je via de brug het schip oprijden. Het is verstandig zo ver mogelijk door te rijden en dan de aangewezen stallingen te gebruiken om het voertuig stevig neer te zetten. Op het fietsendek is weinig te doen, er zijn liften en trappen om naar het bovendek te gaan. Wanneer er wordt omgeroepen om naar het voertuig terug te gaan is het slim om terug te keren naar het fietsendek.

Overtocht lopend

Wanneer je lopend over gaat heb je veel vrijheid. Je kan na het kopen van een ticket een trap naar boven nemen die je direct leidt naar het voetgangersdek, er is buiten ook een trapaanwezig. Hiermee kom je direct op het bovendek en kun je als één van de eerste op het schip een leuk plekje uitzoeken om te gaan zitten. Doe er je voordeel mee, de leukste plekjes zijn het snelst bezet. Als alternatief kun je ook het fietsendek nemen, dan hoef je geen trap op te lopen maar moet op het schip een trap worden genomen naar het bovendek. Als het schip arriveert hoef je alleen naar de voorkant van het schip te gaan. Wil je op het eiland reizen per bus (Texelhopper), taxi, wil je je eigen fiets huren op Texel, of komt iemand je ophalen. verlaat het schip dan aan de rechterkant.

Getijden Texel

Informatie over de huidige en aankomende getijden rond Texel

P2000 Texel

De laatste P2000 meldingen op Texel van Politie, brandweer en ambulance