BOOT TEXEL

Boot van Texel naar Den Helder

Bekijk de vaartijden van de boot van Texel naar Den Helder

De eerstvolgende boot naar Den Helder vertrekt om: 09:30

Informatie over de boot naar Texel

Informatie over de boot overtocht naar Texel

Informatie over schepen en tickets

Koop tickets online, voorkom lang wachten bij de boot

Bekijk het actuele weer op Texel

Bekijk het actuele weer en weersverwachting van Texel

De terugreis, van Texel naar Den Helder

Met de boot terug naar Den Helder ga je ongetwijfeld na je vakantie Texel, weekendje weg of dagje Texel. De terugweg naar de vaste wal valt meestal erg mee omdat er geen kaartcontrole is. Je kan aansluiten in de rij en vertrekken. De boot vertrekt dagelijks op het hele uur, vanaf 7:00 uur tot en met 21:00 uur.

In het hoofdseizoen of in drukke periodes kan het zijn dat het eerste wachtterrein vol is, er is daardoor een tweede wachtterrein waar alvast een bootlading vol met auto’s kan staan. Meestal is dit terrein voldoende om de drukte aan te kunnen. Enkele keren per jaar gebeurd het dat er teveel mensen tegelijk van het eiland af willen, meestal omdat ze allemaal tegelijk de accommodatie moeten verlaten. Dan is ook het tweede wachtterreinen onvoldoende en staan beide wachtterreinen vol. Auto’s blijven aansluiten waardoor er dan auto’s van de boot totaan Den Burg staan. Eén van de weinige keren dat er op Texel een file zal staan. 

Op zo’n moment komt de Politie in actie en verwijst alle auto’s naar het fietspad zodat het doorgaande verkeer niet wordt geblokkeerd. Meestal hebben de schepen deze file alsnog binnen enkele uren weggewerkt omdat de boten 670 auto’s per uur kunnen verschepen. 

De boot vaart eigenlijk (bijna) altijd optijd, tenzij de getijden op Texel niet meehelpen. Bij extreem laagwater of hevige storm kunnen soms de schepen de haven niet verlaten of aanmeren. Dit maakt de boottocht extra lang en spannend! De schepen zijn uitermate geschikt voor dit weer, zelfs zonder zeebenen merk je er binnen nauwelijks wat van. Zeeziek zal je dus gelukkig niet worden.

Over de boot naar Den Helder:

  • De boot vaart iedere dag vanaf 7:00 uur (op zondag een uur later) tot en met 21:00 uur.
  • Vroeger lag het schip in de haven van Oudeschild, tot het zijn eigen haven kreeg bij ’t Horntje.
  • Je koopt in Den Helder een retourticket, hierdoor kun je zonder ticket terug met de boot naar Den Helder. Er is geen ticketcontrole op Texel.
  • Als veel mensen tegelijk per auto het eiland verlaten resulteert dit soms in een rij met auto’s van de boot, tot aan Den Burg. Soms wordt dan de rij verplaatst naar het fietspad om minder overlast te veroorzaken.
  • Als er 1 schip in de vaart is, ligt het andere schip op een rustplek in de haven van ’t Horntje.
  • Roken is op de veerboten van Teso verboden.

Vaartijden boot van Texel naar Den Helder

Kies een datum om de afvaarten van de boot naar Texel van die dag te zien.
Buiten de reguliere afvaarten worden ook de extra afvaarten en wachttijden getoond.

Texel Den Helder

Live:
Op dit moment is er geen wachttijd

Vandaag extra afvaarten:
van 09:30 t/m 16:00 ieder half uur.

Hoe gaat de overtocht naar Den Helder?

De overtocht naar Den Helder is vergelijkbaar aan de overtocht naar Texel maar er heerst op het schip vaak een hele andere sfeer. Het is vaak het einde van de vakantie de boot is een rustmomentje. Mensen komen even lekker tot rust met een soepje of een bakje koffie en een broodje uit het restaurant.  Tijdens de overtocht blijven meer mensen in hun voertuig en is het op het bovendek wat rustiger, en dit biedt een goede kans om een lekker zitplekje te zoeken op het dakterras, balkon of binnen aan de bar of ruime stoelen bij de ramen. Omdat het de tweede overtocht is, is het leuk om andere plekken op het schip te ontdekken. Zo heeft elk schip, zowel de Texelstroom als de Dokter Wagemaker zijn eigen unieke plekjes. Houdt de tijd echter in de gaten. Als er wordt omgeroepen om naar uw voertuig te gaan dan gaat het schip binnen enkele minuten aanmeren in Den Helder. Het uitzicht op het bovendek waar je uitkijkt op de Teso haven van Den Helder is indrukwekkend. Als het druk is zie je auto’s in lange rijen staan te wachten. Het kan dan in heel Den Helder druk zijn met toeristen over de hele wereld die ergens die dag de boot naar Texel zullen nemen.

Overtocht met auto of motor

Rij naar het zuiden van Texel en je ontkomt niet aan de borden die richting aangeven naar de boot. Als je over de Pontweg rijdt naar het zuiden kom je vanzelf uit bij de enige stoplichten op Texel, de stoplichten bij de boot. Links en rechtaf is om mensen te halen en te brengen, rechtdoor is naar het wachtterrein van de boot. Zodra je bij de stoplichten rechtdoor gaat wordt je (meestal) door iemand een baan aangewezen, anders kan een baan gekozen worden waarvan een slagboom openstaat. Als je tijd genoeg hebt kun je nog even op de dijk kijken, of een snack halen bij de snackbar en cafée op de haven.

Als de boot arriveert gaan eerst alle voertuigen van het schip af, dit kan soms enkele minuten duren maar het is slim om klaar te zitten in de auto omdat de slagbomen ieder moment open kunnen gaan om je op één van de autodekken te leiden. Het bovendek wordt zoveel mogelijk voorzien van personenauto’s en busjes terwijl groter vervoer zoals campers of vrachtwagens op het beneden dek worden geleid. Als je met de auto op de boot staat, parkeer dicht op elkaar zodat er meer auto’s mee kunnen. Iedere meter telt. Vergeet ook je alarm niet uit te zetten als je de auto verlaat, deze gaat snel af door het geschud van de boot. Het is mogelijk om in de auto te blijven, er zijn ook toiletten aan de linker en rechterzijde en daar zijn ook trappen en een lift om naar het bovendek te gaan.

Overtocht met fiets of scooter

Ga je met de fiets of scooter over dan is het belangrijk om aan de rechterkant het schip op te gaan. Als je bij Den Helder aanmeert kun je niet zomaar aan de linkerkant het schip verlaten met je voertuig omdat daar ook het aankomend verkeer je tegemoet komt. Het is hierdoor niet makkelijk uitrijden aan de linkerkant van het schip. Als je het schip oprijd is het verstandig zo ver mogelijk door te rijden en daar het voertuig neer te zetten in de aangegeven stallingen. Op het fietsendek zijn trappen en een lift om naar het bovendek te gaan.

Overtocht lopend

Indien je de auto parkeert in de haven bij de boot of met openbaar vervoer komt, de kans is zeer groot dat u aan de linkerkant van het schip staat. DIt is lopend echter geen enkel probleem. Het is mogelijk om het schip lopend via het wandeldek of fietsendek op te lopen en vanaf daar de trap of lift te nemen naar het bovendek.

Hou er rekening mee dat als je het schip verlaat, je dit aan de rechterkant doet. Daar staat een bus te wachten om je naar station Den Helder te brengen. 
Staat je auto geparkeerd op het parkeerterrein bij de boot, dan kun je na het schip aan de rechterkant te hebben verlaten een extra brug naar links nemen die uitkomt op  een trap naar het parkeerterrein.

Staat je auto geparkeerd op het parkeerterrein bij de boot, dan kun je na het schip aan de rechterkant te hebben verlaten op de brug een extra brug naar links nemen die uitkomt op het parkeerterrein.

Getijden Texel

Informatie over de huidige en aankomende getijden rond Texel

P2000 Texel

De laatste P2000 meldingen op Texel van Politie, brandweer en ambulance